salon   sypialnia   pokój dzieciêcy   kuchnia   ³azienka   dekoracje   wnêtrza   dodatkowe wyposa¿enie   rtv⁄agd  
Autor:  Dodano: 2009-08-27

S³odycze i owoce podaj we w³oskim stylu


Powoli zbli¿aj±ca siê jesieñ karze my¶leæ o bogactwie owoców oraz dodaj±cym energii cukrze. Pe³ne wdziêku naczynia Alessi pozwol± w³a¶ciwie wyeksponowaæ ¶wie¿o¶æ owoców i smakowito¶æ s³odyczy przemieniaj±c je w dzie³o sztuki.



Pierwsze skojarzenie z W³ochami to zwykle wino i makaron, ale Italia jest równie¿ ojczyzn± s³odyczy. Nie by³oby ich jednak bez owoców. Pierwsze cukierki na ¶wiecie wynale¼li Staro¿ytni Rzymianie – by³y to otaczane w miodzie suszone owoce. To sprawia, ¿e we w³oskiej tradycji nie da siê oddzieliæ od siebie bogactwa natury i ludzkiej inwencji. Nie sposób sobie przecie¿ wyobraziæ tradycyjnych w³oskich ³akoci takich jak: panforte, torrone, amaretti i panacotta bez owocowego akcentu. Z tego wzglêdu poczesne miejsce w katalogu Alessi (zanurzonej w, i nieodró¿nialnej od w³oskiej duszy) zajmuj± naczynia do serwowania owoców równie dobrze sprawdzaj±ce siê w roli naczyñ do podawania s³odyczy.  

Stefano Giovannoni jest kim¶ wiêcej ni¿ projektantem – to twórca par excellence. Nale¿y do panteonu wspó³czesnego designu, a tworzone przez niego przedmioty z miejsca zyskuj± status ikon. Twórczo¶æ Giovannoniego obejmuje szerokie spektrum tematyczne rozci±gaj±ce siê od lekkich i zabawnych przedmiotów codziennego u¿ytku, poprzez eleganckie zastawy sto³owe, a¿ po wyrafinowane artefakty. W tej bogatej i ró¿norodnej (Giovannoni siêga bowiem do ró¿nych ¼róde³ inspiracji przetwarzaj±c zarówno motywy etniczne, jak i te nierozerwalnie zwi±zane ze stylistyk± postindustrialn±) nie mog³o zabrakn±æ ciekawych pomys³ów na serwowanie s³odyczy i owoców.

Marta Sansoni jest pochodz±c± z Florencji architektk± i projektantk±. Miasto z którego pochodzi, i w którym nadal mieszka odcisnê³o swoje piêtno na jej projektach. Zwi±zana ze stolic± Toskanii innowacyjno¶æ i przywi±zanie do tradycyjnej (siêgaj±cej korzeniami renesansu) stylistyki sprawia, ¿e jej projekty charakteryzuj± siê subtelno¶ci± kszta³tu i bogactwem odniesieñ do historii sztuki. Wiele stworzonych przez Sansoni przedmiotów nale¿y do ikon dwudziestowiecznego designu.


Na zdjêciu misa na owoce i s³odycze – Cactus, któr± Sansoni zaprojektowa³a w 2002 roku. Wykonana jest ona z nierdzewnej, polerowanej stali dziêki, której jej klasyczna forma zyskuje dodatkow± subtelno¶æ i nowoczesn± elegancjê. Naczynie nawi±zuje do tradycyjnego motywu ro¶linnego odwo³uj±cego siê w formie do kszta³tów popularyzowanych przez mistrzów renesansowego malarstwa. Zbudowane jest z drobnych, ³±czonych ze sob± oczek w kszta³cie li¶ci. Ca³o¶æ przypomina znane z obrazów w³oskich mistrzów naczynia: jest pe³na przepychu i skromna zarazem dziêki swej delikatno¶ci, przez co, serwowane w niej owoce wydaj± siê byæ bardziej dzie³em utalentowanego malarza ni¿ natury.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi