salon   sypialnia   pokój dziecięcy   kuchnia   łazienka   dekoracje   wnętrza   dodatkowe wyposażenie   rtv⁄agd  
Autor:  Dodano: 2010-04-06

Śniadanie z ćmielowskim „L(wo)wem”


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bardzo ważne jest nie tylko to, co podczas niego spożywamy, ale także sposób, w jaki to robimy. Zdrowe, pożywne i ładnie podane – to gwarancja energii i dobrego samopoczucia przez cały dzień.





Każdy naród ma swoje indywidualne zwyczaje żywieniowe. Z tradycji, klimatu czy stylu życia mieszkańców wynikają pory posiłków i ich kulinarne przyzwyczajenia. Wraz z otwarciem granic, podróżami po świecie i wszechobecnością internetu, kuchnia staje się coraz bardziej międzynarodowa. Kultury czerpią z siebie nawzajem, mieszają się i przenikają. Wciąż jednak w ludziach zakorzenione są pewne typowe dla danego kraju zwyczaje oraz zachowania. Można to prześledzić na przykładzie  upodobań śniadaniowych ich mieszkańców.

Typowe brytyjskie śniadanie jest obfite i obowiązkowo serwowane na ciepło. Zazwyczaj składa się ono z jajek, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym lub kiełbasek. Dodatkowo podaje się tosty z dżemem, owsiankę lub płatki zbożowe z mlekiem,  kawę lub słynną herbatę - również z mlekiem.

Znacznie delikatniej dla żołądka zaczyna się dzień we Francji. Przeciętny Francuz po wschodzie słońca zajada słynne rogaliki (croissanty) oraz chleb z masłem i dżemem. Do tego dochodzi kawa, czekolada lub herbata.

Nasi zachodni sąsiedzi, Niemcy, bazują na bułeczkach, do których podaje się talerz serów oraz mięs na zimno. Popularne są także: musli (muesli) z mlekiem, jogurty oraz jajka na twardo.

Amerykanie z kolei, jak i Brytyjczycy, zaczynają dzień ciepłym posiłkiem. Jedzą różnego typu omlety, m.in. z serem, pieczarkami, bekonem lub słynne z wielu filmów made in Hollywood naleśniki (pancakes) z syropem klonowym.   

Gdzie pośród wszystkich tych nacji znajdują się Polacy? Niestety, nie wyróżniamy się niczym nadzwyczajnym. W Polsce na śniadanie jada się zazwyczaj kanapki z serem i wędliną lub zupę mleczną. Najbardziej popularną potrawą na ciepło jest jajecznica. Nierzadko też spotykamy się z pojęciem śniadania kontynentalnego. Serwowane jest ono w hotelach i pensjonatach, gdzie zwykle nocuje międzynarodowe towarzystwo. Posiłek ten składa się z pieczywa, masła, dżemu, miodu, wędlin, sera czy pasztetu. Czasami dodaje się do tego danie na gorąco, czyli jajecznicę i/lub parówki, a na deser czasem wkraczają owoce.

Oprócz zawartości posiłku, ważna jest także jego forma. Nie powinno się jadać w pośpiechu i w samotności. Najlepiej poświęcić na śniadanie więcej czasu i delektować się nim w towarzystwie najbliższych. Bardzo istotny jest również wygląd posiłku. Jedzenie powinno być podane na cieszących oko naczyniach. Idealną zastawą śniadaniową jest „Lwów” z Zakładów Porcelany „Ćmielów.” Fason ten posiada znamiona szlachetnej, klasycznej elegancji, którą przenika agresywna linia awangardy. Jest tak, bowiem „Lwów” z ZP „Ćmielów” inspirowany jest niezwykle popularnym serwisem z lat 30. Charakteryzuje się on harmonijną, zgeometryzowaną formą oraz uchwytem w kształcie pąka róży gotowego do rozkwitu. Co niezwykle ciekawe i znamienne dla wszystkich fasonów z Ćmielowskich zakładów, istnieje możliwość wyboru wariacji dekoracji wybranego zestawu.  

Np. powierzchnia zestawu „Lwów” może być wedle upodobań szykowna i bardziej tradycyjna (ze złoconymi elementami) lub nowoczesna i wesoła (pokryta specjalnym wzorem i barwami pasującymi do danego wnętrza). Prostota, połączona z delikatnymi ozdobami, pomoże wnieść odrobinę elegancji i ducha do posiłków, które rozpoczynają każdy nowy dzień.

Porcelana z Zakładów Porcelany „Ćmielów” dostępna jest w odpowiednich sklepach na terenie całego kraju.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi