salon   sypialnia   pokój dziecięcy   kuchnia   łazienka   dekoracje   wnętrza   dodatkowe wyposażenie   rtv⁄agd  
Autor:  Dodano: 2011-08-29

Z ogródka do kuchni


Lato rozpieszcza nas sezonowymi przysmakami w postaci warzyw i owoców. Zanim prosto z ogródka lub ze straganu trafią na nasze stoły, czeka je najpierw zimna kąpiel. Aby jak najszybciej móc się cieszyć ich smakiem, ułatwmy sobie codzienną pracę w kuchni.




Płukanie, szypułkowanie, odcedzanie – zwłaszcza latem zlewozmywak przestaje służyć nam jedynie do zmywania naczyń. Dokładne umycie warzyw i owoców - nawet tych, które obieramy przed spożyciem - jest bardzo istotne. Podczas gdy przysmaki z naszego ogródka potrzebują przede wszystkim pozbycia się zabrudzeń i ziemi, te sklepowe wymagają dokładniejszej kąpieli. Precyzyjne opłukanie ich pod bieżącą wodą pozwoli pozbyć się metali ciężkich i pestycydów znajdujących się na ich skórce. Czyszczenie i przygotowanie do spożycia owoców i warzyw stanie się łatwiejsze, gdy do dyspozycji będziemy mieli wyspecjalizowanych pomocników. Podpowiadamy, które akcesoria w kuchni usprawnią nam codzienną pracę.

Wielozadaniowa bateria

Każdy miłośnik świeżych warzyw wie, ile trudu wymaga dokładne umycie sałaty czy pora. Aby ułatwić sobie tę żmudną i pracochłonną pracę przyda nam się bateria z wyciąganą słuchawką. Dzięki niej skutecznie dotrzemy w trudno dostępne miejsca i opłuczemy jarzyny pod każdym kątem. Dodatkowo sprawdzi się także przy napełnianiu wysokiego garnka wodą czy myciu naczyń o dużych gabarytach. Podobne zalety posiada bateria zakończona sprężynowym elementem, który umożliwia wygięcie wylewki pod każdym kątem.
- Warzywa i owoce najlepiej przemywać delikatnym, deszczowym strumieniem zimnej wody – radzi Katarzyna Dietrich z firmy Deante, producenta wyposażenia kuchni i łazienek - Dlatego wyjątkowo praktyczną funkcją dostępną w wielu modelach baterii kuchennych jest możliwość zmiany strumienia z klasycznego na deszczowy. Sprawdźmy także, czy wylewka zaopatrzona jest w aerator, który napowietrza wodę. Dzięki niemu uzyskamy równomierny i intensywny strumień, a także zaoszczędzimy na rachunkach – dodaje ekspert.

Automatyczny korek
Nikt nie przepada za wkładaniem dłoni do zlewu pełnego brudnej wody. Decydując się na automatyczny korek, raz na zawsze pożegnamy tę niemiłą czynność. Pokrętło lub przycisk umieszczone zazwyczaj naprzeciwko baterii pozwalają automatycznie zamykać lub otwierać odpływ w głównej komorze. Jest to bardzo przydatne w przypadku płukania drobnych owoców takich jak truskawki czy czereśnie. Aby zadbać o higienę pracy, zamiast tradycyjnego korka wybierzmy stalowe sitko. Dzięki temu w łatwy sposób usuniemy gromadzące się resztki jedzenia i drobne nieczystości.

W pełni ubrany

Dopasowane do kształtu zlewozmywaka sitka, suszarki do naczyń i deski do krojenia – producenci wyposażenia kuchni dbają nie tylko o jej estetykę, ale także o funkcjonalność. Tego typu akcesoria najlepiej zakupić od razu przy wyborze zlewozmywaka, będziemy mieli dzięki temu pewność, że są idealnie dopasowane do komory. Stalowe sitko okaże się bardzo przydatne przy odsączaniu warzyw i owoców. Deska do krojenia, którą umieszcza się na zlewozmywaku, podczas pracy nie będzie się przesuwać, pozwoli też zwiększyć obszar roboczy na blacie. Krojąc soczyste owoce, nie będziemy musieli martwić się o brudny i klejący blat, ponieważ sok będzie spływał prosto do komory. Akcesoria kuchenne pomogą nam przy zróżnicowanych zadaniach w codziennej pracy, a my będziemy mogli szybciej cieszyć się smakiem świeżych, letnich warzyw i owoców.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi