salon   sypialnia   pokój dziecięcy   kuchnia   łazienka   dekoracje   wnętrza   dodatkowe wyposażenie   rtv⁄agd  
Autor:  Dodano: 2015-05-13

Drewniany, laminowany, kamienny... Jaki blat kuchenny wybrać?


Każdy element wymarzonej kuchni powinien być wybrany z uwagą, znajomością tematu, po porządnej refleksji odnośnie tego, jakie są nasze wymagania. Dotyczy to także blatu kuchennego, który wykorzystywany jest właściwie bez przerwy – musi znosić duże obciążenia oraz działanie skrajnych temperatur. Oprócz funkcji praktycznej ma on też znaczenie ozdobne, warto więc wybrać raz, a dobrze!



Drewno

Popularnym materiałem na blaty kuchenne jest drewno. Nada ono kuchni naturalnego, ciepłego wyglądu, będzie doskonałym uzupełnieniem wnętrza w stylu tradycyjnym. Sprawdzi się jednak także w aranżacji nowoczesnej, ze względu na bogaty wybór gatunków drewna, z których można go wykonać. Zaletami drewnianego blatu jest nie tylko wygląd, ale także łatwość odnawiania. Wystarczy zeszlifować powierzchnię, oczyścić ją i ponownie pokryć lakierem lub olejem, pamiętając jednak o użyciu substancji z atestem spożywczym. Wytrzymałość drewna uzależniona jest od gatunku i sposobu jego impregnacji. Wadami blatu z tego surowca są: brak odporności na zabrudzenia, podatność na uszkodzenia pod wpływem wysokiej temperatury i stosunkowo wysoka cena. Do najchętniej wybieranych blatów należą te wykonane z sosny, dębu oraz olchy. Popularne są także gatunki egzotyczne, takie jak mahoń czy sapella.

Kamień

Jednym z najdroższych materiałów do produkcji blatów kuchennych jest kamień. Wysoką cenę wynagrodzą nam: efektowny wygląd, odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz trwałość. Minusem może być natomiast jego ciężar. Blaty kamienne są także zimne, nie tylko fizycznie, ale także w przenośni – wnętrze nabiera majestatycznej elegancji, przysadzistości, powagi. Do wyrobu płyt używa się twardego i niebrudzącego się granitu. Gorzej sprawuje się marmur, który ma tendencje do przebarwiania się. Pomimo odporności kamienia na zniszczenie, odradzane jest krojenie bezpośrednio na jego powierzchni, gdyż powoduje to po dłuższym czasie powstawanie rysek i osłabianie struktury. Bez problemu możemy natomiast stawiać na nim rozgrzane garnki lub wyjęte z zamrażalnika produkty. Istnieją także blaty z konglomeratu, zwanego inaczej kamieniem syntetycznym. Tworzone są ze zmielonego granitu lub marmuru, sklejonego żywicą poliestrową. Są mniej odporne i szybciej się ścierają niż ich naturalne pierwowzory.

Płyty laminowane

Najtańszym materiałem, popularnym i dostępnym w wielu wzorach, jest płyta laminowana. Producenci oferują różne faktury i kolory, niektóre imitujące naturalne surowce. Płyta laminowana i używana zamiennie płyta MDF są dość odporne na zniszczenia, nie chłoną brudu, są lekkie i łatwe w montażu. Płyta wiórowa, kryjąca się pod laminatem, ma jednak tendencję do chłonięcia wody - jeśli nie jest wystarczająco zaimpregnowana i szczelnie zaklejona. Uważać należy zwłaszcza przy wycinaniu w niej otworów na zlewozmywak lub baterię kuchenną. Podobnie jak drewno, płyty laminowane i MDF nie są odporne na działanie skrajnych temperatur, nie należy więc stawiać bezpośrednio na nich gorących naczyń.

Wybór blatów kuchennych to niełatwe zadanie - oprócz najpopularniejszych blatów drewnianych, laminowanych, kamiennych i z konglomeratu, zdecydować się możemy także na zastosowanie metalu, szkła hartowanego, płytek ceramicznych i kompozytów. Pamiętajmy, że blat ma być praktyczny, funkcjonalny, wytrzymały i przede wszystkim ma nam się podobać.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi