Postęp technologiczny wdziera się w coraz to
nowe dziedziny życia. Po super szybkich komputerach i telefonach
komórkowych, przyszedł czas na AGD. Sprzęt kuchenny w ciągu ostatnich
kilku lat również został wzbogacony o różnego rodzaju nowinki
techniczne, ułatwiające codzienną pracę.
- Najnowsze okapy, oprócz bardzo nowoczesnych silników, wyposażone
są w różnego rodzaju wskaźniki m.in. te przypominające o konieczności
oczyszczenia, bądź wymiany filtrów, a niektóre modele mają nawet
możliwość zdalnego sterowania za pomocą pilota – mówi Jarosław
Matys z firmy Franke Polska. - Płyty indukcyjne posiadają inteligentny
system automatycznego wyłączenia, który po upłynięciu określonego czasu
od ostatniej operacji sam wyłącza płytę.
Z kolei w nowych kuchenkach mikrofalowych elektronika pomaga
przy doborze programów do przygotowywania posiłku – dzięki funkcji Auto
cook, wystarczy wybrać rodzaj potrawy i wagę, a program sam dobierze
odpowiednie parametry gotowania.
Zastosowanie nowych technologii to nie tylko oszczędność czasu podczas
przygotowywania posiłków, to również mniejsze rachunki za prąd.
Większość producentów stawiając na nowoczesną technologię, dużo uwagi
poświęciła tzw. klasie energooszczędności danego urządzenia. Im wyższa
klasa, tym mniejsze zużycie energii. Warto więc, przy zakupie nowego
sprzętu, zwrócić uwagę nie tylko na elektroniczne funkcje, ale również
na ekonomiczne aspekty sprzyjające oszczędnościom.