Legenda głosi, że do Italii przywiózł go ze
swojej egzotycznej podróży Marco Polo. Jakakolwiek byłaby prawda
Tragliatelle, Tortellini, Cannelloni, Gnocchi, Ravioli, słynne
Spaghetti i dziesiątki innych gatunków pasty stanowią część włoskiej
duszy. Ugotowany na sposób al dente i zaserwowany z włoskim chianti
jest także wyśmienitym pomysłem na romantyczną kolację (jak wiadomo
wszystko, co włoskie ma związek z miłością). Słoneczna, oblana z trzech
stron lazurowym morzem Italia to również ojczyzną sztuki. To tu
urodzili się i tworzyli malarze, którzy do dziś wzbudzają zachwyt.
Tutaj także narodziła się opera. Nic więc dziwnego, że pociąg do
pięknych rzeczy i miłość do sztuki są charakterystycznymi cechami
Włochów. Toteż sztuką jest także gotowanie makaronu. Sama woda nie
wystarczy. Makaron potrzebuje właściwej oprawy. Alessi – ikona
włoskiego designu – rozumie to doskonale, dlatego stworzył naczynia,
które w magiczny sposób wydobywają alchemię makaronu, która jest
alchemią miłości, bo przecież makaron to także afrodyzjak.
Pasta Set
Pasta set został stworzony w 1982 roku przez Massimo Morozziego. Od
momentu swojego powstania inspiruje wielu projektantów garnków do
gotowania makaronu. Doczekał się licznych imitacji i nagród w tym
złotego medalu na targach Ljubljana Bio 11 w 1986 roku. Cechuje go
szlachetność kształtu i materiału. Został wykonany z najwyższej jakości
stali nierdzewnej. Jego sylwetka natomiast nawiązuje do klasycznych
form renesansowej architektury. Częścią tego stylowego naczynia jest
wewnętrzne wyjmowane sito, którego dziurki uformowane są w ażurowe
rzędy spokojnych ornamentów. Jak przystało na przedmiot o rdzennie
włoskim rodowodzie Pasta set łączy w sobie dekadencję stylu oraz
funkcjonalność. Został zaprojektowany tak, aby zapewnić podczas
gotowania makaronu najwłaściwszą do tego procesu temperaturę oraz
ciśnienie powietrza. Dodatkowo zaopatrzone w nieprzewodzące ciepła
uchwyty wyjmowane sito ułatwia odsączenie makaronu z wody. Krótko
mówiąc jak każdy prawdziwy Włoch Pasta set skrywa praktyczne wnętrze
pod stylową oprawą.
La Cintura Di Orione
„La Cintura di Orione” – nazwa linii jak tytuł opery. Produkty, które
składają się na nią tak jak opera są doskonałą syntezą maestrii i
stylu. Tak jak opera wyrażają także miłość – miłość do wyrafinowanej
kuchni. Linia „La Cintura di Orione” została zaprojektowana przez
Richarda Sappera. Merytorycznego wsparcia (rady znawcy włoskiej kuchni)
udzielał projektantowi Alberto Gozzi. Linia jest częścią kolekcji
przygotowanej przez firmę Alessi na sezon wiosna/lato 2009. Częścią
linii jest garnek do gotowania makaronu. Wysoki i smukły zaopatrzony
jest w płaską pokrywkę pozwalającą regulować ciśnienie pary wodnej.
Zewnętrzną warstwę naczynia wykonano ze stali AISI 430 wewnętrzną
natomiast ze stali nierdzewnej (18/10) dzięki tej kompozycji materiałów
gotujący się makaron ma zapewniony najwłaściwszy dla siebie poziom
ciepła. Naczynie jest hołdem złożonym smakoszom włoskich kulinariów.
Umożliwia profesjonalne przygotowanie pasty w stylowy sposób, dzięki
któremu ujawnia się prawdziwa głębia jej smaku.