Potrawy przyrządzane w piekarniku mają swój niepowtarzalny smak i aromat, a ich jedzenie to prawdziwa przyjemność. Jednak po pysznym posiłku, przychodzi czas na uciążliwe i pracochłonne czyszczenie wnętrza urządzenia i wkładów. W tej niewdzięcznej czynności wyręczy nas piroliza – unikalna technologia stworzona przez Mastercook.
Marka Mastercook jest prekursorem w dziedzinie czyszczenia pirolitycznego – pierwsze piekarniki wyposażone w ten unikalny system powstały w fabrykach Firmy już na początku lat osiemdziesiątych. Piroliza to najnowocześniejszy i najprostszy sposób na utrzymanie wnętrza piekarnika w czystości. Dzięki w pełni automatycznemu procesowi, który zachodzi w temperaturze 500°C, wszystkie zanieczyszczenia zostają zamienione w popiół, który można łatwo usunąć miękką, wilgotną ściereczką.
Specjalna emalia pirolityczna, w przeciwieństwie do innych emalii samoczyszczących, nie zużywa się i jest długotrwała. Tylko w piekarnikach Mastercook, pokryte są nią również wkłady, znajdujące się wewnątrz urządzenia i dzięki temu nie wymagają one demontażu, przed rozpoczęciem pirolizy - m.in. modele MF-775 CX i MF-770 CX.
Piekarnik samodzielnie dokonuje wyboru jednego z dwóch trybów czyszczenia pirolitycznego - w zależności od stopnia zabrudzenia. Pyro TURBO umożliwia optymalne czyszczenie wnętrza urządzenia, z maksymalną wydajnością. Dzięki funkcji Pirolizy ECO proces czyszczenia przebiega znacznie krócej i przy niższym zużyciu energii. Proces pirolizy jest w pełni bezpieczny, dzięki konstrukcji łączącej trzy lub cztery szyby i specjalnej funkcji blokującej drzwi. System chłodzenia obudowy piekarnika chroni znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie meble. Modele wyposażone w nowoczesny system pirolizy są nie tylko czystsze, ale także bardziej oszczędne dla użytkownika.