| 
  
    | Autor:    Dodano: 2009-09-30 
 
 Alpejski przysmak na długie, zimne wieczoryLekiem na niesprzyjającą aurę za oknem mogą być wieczory spędzane w gronie przyjaciół, których nieodłączną częścią jest jedzenie rozgrzewających dań, często wspólnie przygotowanych, i picie wina. Idealnie na taką okazję nadaję się fondue – potrawa, którą wymyślili szwajcarscy górale.
 
 
 
 
  Chcieli oni spożytkować suchy ser, rozpuszczali więc go w garnku stojącym na ogniu i maczali w nim chleb. Danie to pozwalało przetrwać w przytulnej atmosferze chłodne górskie wieczory. Obecnie fondue to przysmak, który staje się pretekstem do wspólnych spotkań. Wciąż najpopularniejszym rodzajem jest przyrządzone z sera z dodatkiem białego wina i przypraw. W półpłynnej masie zamacza się nadziane na widelczyki kawałki chleba lub grzanki, które mogą być posypane np. bazylią. Równie smaczne jest fondue czekoladowe, w którym zanurza się kawałki owoców, wafelki lub piankę. 
 Firma Severin oferuje urządzenie fondue, które pozwala przyrządzić w domu tę prostą, a zarazem wyśmienitą potrawę. Zastosowanie stali nierdzewnej nadaje mu elegancki wygląd i sprawia, że będzie doskonale prezentować się na stole. W przeciwieństwie do większości modeli dostępnych na rynku, w skład sprzętu wchodzi podgrzewacz, dzięki czemu nie trzeba używać świec. Pojemnik na masę wyposażony jest w osłonę przeciw pryskaniu z wycięciami na widelce, która gwarantuje, że nic wokół urządzenia się nie zabrudzi. Różnokolorowe zakończenia widelczyków ułatwią nam odnalezienie własnego.
 
 Fondue FO 2406
 Dane techniczne:
 - moc ok. 800 W
 - regulator temperatury
 - odporna na wysoką temperaturę podstawa z tworzywa sztucznego w osłonie z drapanej stali nierdzewnej
 - zabezpieczenie przeciw przegrzaniu
 - praktyczny schowek przewodu
 Cena: 339,90 zł
 
 
 
 
  
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |