Autor: Dodano: 2009-10-07
Kuchnia z duszą
Jak zaaranżować kuchnię, aby mimo zmieniających się trendów zawsze pozostała piękna, funkcjonalna i ponadczasowa? Ważne, aby odnaleźć styl, który nam odpowiada i pasuje do tego, jacy jesteśmy i jaki tryb życia prowadzimy.
Kuchnia high – tech przypomina klimat nowoczesnej
fabryki lub laboratorium. Bardzo ważnym elementem jest tu oświetlenie.
Specyficzne, punktowe światło podkreśla charakterystyczny dla
nowoczesnych wnętrz chłód. Do aranżacji tego typu kuchni stosuje się
niejednolite tworzywa sztuczne, szkła oraz blachy nierdzewne.
Przestrzeń jest zabudowana różnymi ciągami, a większość sprzętów i
kuchennych akcesoriów jest pochowana. Na ścianach zamiast tradycyjnych
płytek kładzie się stalowe panele. Meble są lekkie – bez cokołów,
szafki dolne ustawia się na nóżkach lub po prostu wiesza, co nadaje
pomieszczeniu przestronności. W babcinym klimacie
Styl rustykalny to kuchnia z tradycją. Meble są tu wykonane z
najwyższej jakości drewna. – W takich wnętrzach ważne jest zachowanie
klimatu dawnych czasów – mówi Grzegorz Rusek z firmy DIVA. – Wykonanie
mebli stylizowanych na stare wymaga ogromnej precyzji i artystycznego
zmysłu. Do kuchni rustykalnych najlepiej pasuje sprzęt AGD wzorowany na
dawnych urządzeniach. Blaty są drewniane lub wyłożone płytkami
ceramicznymi. Prawdziwą ozdobą wnętrz z poprzedniej epoki mogą być piec
kaflowy lub kominek.
Eklektyzm w modzie
Wymieszanie nowoczesności z klasyką wymaga ogromnego wyczucia i smaku.
Wbrew pozorom te dwa różne trendy mają ze sobą wiele wspólnego –
cechuje je prostota i oszczędna forma. W stylu nowoczesnym daje ona
poczucie świeżości, choć bardzo często też kojarzony jest z chłodem.
Odwrotnie jest w przypadku pomieszczeń klasycznych. Tu, nawet w
przypadku ograniczenia do minimum wszystkich dodatków, wnętrze zawsze
będzie sprawiało wrażenie ciepłego i przytulnego.
|
|
|