Gdy urządzamy czy planujemy kuchnię od podstaw,
dobrym wyborem jest samodzielny piekarnik do zabudowy szeregowej (w
ciągu szafek, pod blatem) lub zabudowy słupkowej w pionowym ciągu
szafek. Nowoczesne piekarniki elektryczne spełniają wymogi nowych
trendów w gotowaniu i idą w parze ze stylem życia toczącym się w i
wokół nowoczesnej kuchni. Piekarniki te oferują bogaty wachlarz
funkcji, niedostępnych w tradycyjnych piekarnikach domowych. Grill,
termoobieg, wykorzystanie pary, pieczenie w niskich temperaturach,
rozmrażanie czy podtrzymanie dań w cieple to wygoda dla miłośników
tradycyjnych potraw i eksperymentatorów – dla których korzystanie z
nowoczesnych urządzeń jest zabawą. Dodatkowe funkcje proponowane przez
producentów dają wachlarz nowych możliwości: inteligentny termostat,
dzięki któremu piekarnik po nagrzaniu się do żądanej temperatury
automatycznie przełączy się na ustawiony rodzaj grzania czy termosonda
nadzorująca temperaturę wewnątrz pieczeni ułatwia zachowanie soczystego
wnętrza pieczonego mięsa przy zachowaniu chrupiącej skórki.
Niezaprzeczalnie
wygodną nowością jest zastosowanie uderzenia pary podczas programów
pieczenia chleba, rogalików czy mięsa, daje gwarancję równego
zrumienienia i chrupiącej skórki a dodatkowo odświeży wczorajszy obiad.
Przy dzisiejszej dbałości o oszczędność energii zwrócono też uwagę na
optymalne jej wykorzystanie, w automatyce pieczenia piekarnik
wykorzystuje ciepło resztkowe do dopieczenia potrawy. Wysokie parametry
techniczne piekarnika to dopiero połowa sukcesu gotowania i pieczenia,
równie ważne jest jego umiejscowienie. W zestawie mebli Sztokholm
zdecydowano się na montaż piekarnika na wysokości ok. 90cm, co oznacza,
że nareszcie nie trzeba się schylać – znika konieczność nadwyrężania
kręgosłupa przy doglądaniu imieninowej szarlotki czy niedzielnego
indyka. Względy funkcjonalne zadecydowały o umieszczeniu piekarnika tuż
nad blatem. Największą ciekawość wzbudza jednak sposób otwierania drzwi
piekarnika – w tym przypadku projektanci Mebel Rust zrezygnowali z
tradycyjnego modelu góra – dół wybierając sposób bocznego otwarcia
stosowanego w większości szafek.. Dzięki temu umieszczanie i wyciąganie
potraw staje się wygodniejsze, a doglądanie ciasta prostsze - wystarczy
tylko uchylić drzwi. Jest to niewielkie udogodnienie, które czyni
przygotowywanie smakowitych potraw jeszcze łatwiejszym.