salon   sypialnia   pokój dziecięcy   kuchnia   łazienka   dekoracje   wnętrza   dodatkowe wyposażenie   rtv⁄agd  
Autor:  Dodano: 2010-10-03

Gotowanie w parze ze zdrowiem


Ostatnimi czasy tematyka zdrowego żywienia staje się coraz bardziej popularna. Zaczynamy dbać o sylwetkę, zwracając szczególną uwagę na spożywane produkty. Ważne jest jednak nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób przyrządzamy posiłki. Paulina Żurowska, ekspert z internetowego sklepu pieknowdomu.pl radzi, jak z łatwością przygotować dietetyczne dania, a przy tym zachować ich walory odżywcze.



Zbędne kilogramy, złe samopoczucie i słaba kondycja, to w dużej mierze rezultat nieprawidłowego odżywiania. Żyjąc w ciągłym pośpiechu i natłoku obowiązków odkładamy na bok reguły zdrowego żywienia i często zadowalamy się mało wyszukanymi potrawami, pełnymi szkodliwych substancji
i dużej ilości tłuszczu. „Powinniśmy pamiętać,  że odpowiednio zbilansowana dieta potrafi zdziałać cuda i przywrócić witalność całego organizmu. Nie oznacza to jednak, że musimy od razu decydować się na restrykcyjne diety. Wystarczy, że zmienimy sposób przygotowywania posiłków, a nasze dania staną się smaczne i zdrowe.”- mówi Paulina Żurowska z pieknowdomu.pl.


Para w ruch
Większość z nas wie, że gotowane potrawy są dietetyczne i lekkostrawne, często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mnóstwo minerałów
i witamin wylewamy wraz z wodą. „Doskonałym sposobem na zachowanie cennych składników odżywczych jest przyrządzanie dań na parze. To prosta metoda, a staje się jeszcze łatwiejsza, kiedy wykorzystujemy do tego specjalne naczynia. Możemy je zakupić  w dobrze zaopatrzonych punktach np. w sklepie pieknowdomu.pl” – tłumaczy Paulina Żurowska. Jedną z ciekawych propozycji jest kolekcja garnków i naczyń kuchennych Bonnet marki Vittore Comforto, składająca się z 21 części, które pozwolą nam na zdrowe gotowanie. Wykorzystując dodatkowe salaterki, nakładkę do gotowania na parze oraz uchwyt z przyssawką zbudować możemy kombiwar, w którym bez trudu przyrządzimy niskokaloryczne dania. Tak przygotowane warzywa nie tylko zachowają witaminy i składniki mineralne, ale również naturalny kolor i wyrazisty smak. „Osobom, które nie chcą decydować się na duże kolekcje, polecamy zakup pojedynczych garnków  do gotowania na parze, które świetnie uzupełnią wyposażenie kuchni.” – radzi Paulina Żurowska z pieknowdomu.pl. Taki dodatkowy element stanowić mogą np. trzy- lub czteroczęściowe, naczynia marki DayByDay. Wykonane są ze stali nierdzewnej i przystosowane do różnego typu kuchenek, od tradycyjnych po ceramiczne i indukcyjne, dzięki temu zdrowe potrawy będą mogły zagościć na stole w każdym domu.


 Szkodliwym tłuszczom mówimy nie!

W procesie tradycyjnego smażenia wydziela się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi i przyczyniają się powstania wielu chorób. Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia musimy do minimum ograniczyć spożywanie szkodliwych tłuszczów. Nie oznacza, to jednak, rezygnacji
z uwielbianych przez wielu smażonych dań. „Doskonałym rozwiązaniem dla smakoszy chrupiącej skórki są patelnie ze specjalnie wykonanym dnem. Fakturowana powierzchnia naczynia minimalizuje wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu smażone potrawy będą bardziej dietetyczne.   Taką patelnię o specjalnie fakturowanym dnie odnajdziemy np.  w  kolekcji Bonnet marki Vittore Comforto – mówi Paulina Żurowska z pieknowdomu.pl. Ciekawym rozwiązaniem są również brytfanny marki DayByDay ze stali nierdzewnej. Wyposażone są w ruszt, który sprawia, że nadmiar tłuszczu spływa na dno naczynia, dzięki czemu pieczone mięso zachowuje walory odżywcze,  jest kruche i smaczne, a do tego nie przywiera do dna brytfanny.


Ekologicznie i praktycznie

Warto dodać, że na rynku dostępne są również naczynia, które nie tylko pomogą nam zadbać o zdrowie, ale również o ekologię. Takim przykładem jest kolekcja Bianca, włoskiej marki TVS. „Powłoka ceramiczna CERAMIT stosowana w linii Bianca jest przyjazna środowisku , gdyż przy jej  produkcji oszczędza się energię oraz do minimum redukuje emisję dwutlenku węgla. Dodatkowo, dzięki nanotechnologicznemu procesowi nakładania powłoki, powierzchnia naczyń jest gadka i nieporowata.” – mówi specjalistka z pieknowdomu.pl. Gotowanie i smażenie na powłoce ceramicznej  to gwarancja zdrowia i utrzymania dobrej kondycji fizycznej.
Miłośnikom kuchennych gadżetów z pewnością spodoba się garnek do gotowania szparagów marki DayByDay. Praktyczny koszyk z rączką ułatwi odcedzanie warzyw, dzięki czemu unikniemy uciążliwego wyławiania pojedynczych elementów. Znakomicie sprawdzi się również jako naczynie do gotowania spaghetti.
Żeby przyrządzić zdrowe dania nie potrzebujemy wcale umiejętności szefa kuchni. Wystarczy odpowiednio dobrać naczynia, a przyrządzenie dietetycznych i pełnych witamin posiłków stanie się dziecinnie proste.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi