Autor: Dodano: 2011-03-21
Jadalnia po japońsku
Jeśli spokój i wyciszenie jest, tym czego pragniesz po dniu przepełnionym rozmaitymi obowiązkami – wnętrze, którego styl czerpie z estetyki rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni, może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę.
Zgodnie z tradycją Japońska sztuka urządzania wnętrz bazuje na dwóch najistotniejszych dla niej wartościach – prostocie i harmonii. Tradycyjne aranżacje domów Japończyków charakteryzuje klimat spokoju i wyciszenia, idealny do medytacji. Sprzyja temu minimalizm dodatków oraz ich wyraźne odniesienia do związków z naturą – miniaturowe drzewka bonsai lub szemrzące delikatnie domowe fontanny. Sprzęty i meble codziennego użytku również wykonane są z naturalnych materiałów – drewna, kamienia, papieru i tkaniny. Lekkie parawany dzielą poszczególne wnętrza, a podłogę wyściełają słomiane maty. Domowe rytuały dzieją się blisko podłogi – stąd niziutkie łatwy i poduszki jako substytut krzeseł.
Wychodząc naprzeciw nowoczesności By urządzić jadalnię opierając się o stylistykę Kraju Kwitnącej Wiśni nie musimy sztywno trzymać się ram dyktowanych przez konwencję. Tradycyjne wnętrze Japończyka na pewno nie korzysta z popularnych w naszych rozwiązaniach aranżacyjnych materiałów takich jak sklejka, płyta MDF, czy chromowana stal. Nie oznacza to jednak, że pragnąc zaprojektować wnętrze japońskie nie możemy czerpać z nowoczesności. Prostota i harmonia, dwa najważniejsze założenia ichniej sztuki aranżacji wnętrz bardzo dobrze zagrają z ultranowoczesnymi rozwiązaniami lansowanymi przez projektantów najnowszego designu. I tak – ława nie musi być zrobiona z naturalnego drewna, wystarczy, że kształtem nawiązuje do pożądanego stylu.
Itadakimasu znaczy smacznego No dobrze – wiadomo już, że niska ława i tuzin rozmaitych (wcale nie muszą być monochromatyczne!) poduszek dookoła doskonale odda istotę jadalni po japońsku. Ale co na tych ławach? Pierwszym skojarzeniem kulinarnym dla wielu ludzi Zachodu jest sushi – przyrządzone z rozmaitych ryb i owoców morza, otoczonych ryżem i wodorostem nori. Jednak kuchnia japońska to nie tylko smakowite rybne roladki. To także zupy, potrawki z ryżem w roli głównej, ryby podawane zarówno w wersji obrobionej, jak i na surowo. Trunkiem numer jeden jest na pewno sake – alkohol produkowany z ryżu. Dodawany jest również do niektórych potraw kuchni japońskiej w celu wzbogacenia smaku.
Piękne, minimalistyczne wnętrze, doskonała kuchnia i odrobina sake – odpoczynek w japońskim wydaniu to kusząca perspektywa, czyż nie?

|
|
|