salon   sypialnia   pokój dziecięcy   kuchnia   łazienka   dekoracje   wnętrza   dodatkowe wyposażenie   rtv⁄agd  
Autor: rm  Dodano: 2016-01-27

Rodzaje patelni i ich zastosowanie


Nie trzeba być zawodowym kucharzem by wiedzieć, że patelnia odgrywa niezwykle ważną rolę w gotowaniu. Bez niej smażenie jest niemożliwe. Mięsko, jajka, warzywa oraz wiele innych artykułów spożywczych codziennie trafia na rozgrzane naczynie. Jednak podczas wyboru patelni warto pamiętać, że każda z nich ma określoną funkcję. Wyróżniamy wiele rodzajów patelni podzielonych według określonych kryteriów.



Podział ze względu na budowę

Istnieją dwa podstawowe rodzaje patelni:  okrągłe i głębokie. Patelnia okrągła jest powszechnie znana i używana. Charakteryzuje się niskimi ściankami oraz płaskim dnem. Posiada uniwersalne właściwości i można na niej smażyć niemal każdą potrawę. Patelnia głęboka ma nieco bardziej zmodyfikowaną konstrukcję. Różni się wysokością ścianek bocznych oraz głębszym dnem. Przeznaczona jest do smażenia dużej ilości produktów i duszenia potraw. Nie posiada tak uniwersalnego charakteru, jak patelnia okrągła, ale i tak zapewnia komfort gotowania podczas przyrządzania kilku dań.

Podział ze względu na materiał wykonania

Rodzaje patelni, ze względu na materiał wykonania dzielimy na: żeliwne i z powłoką nieprzywieralną. Patelnie żeliwne, niegdyś  niezwykle popularne, charakteryzują się masywnością. Idealnie przewodzą ciepło i umożliwiają bezpieczne smażenie. Naczynie wydziela z siebie związki wpływające korzystnie na ludzi chorych, na anemię i problemy z sercem. Jedynym minusem jest kruchość żeliwa. Naczynie szybko się psuje. Patelnie z powłoką nieprzywieralną są obecnie najbardziej popularne. Charakterystyczna powłoka zapewnia zdrowe i łatwe smażenie. Żaden produkt nie przylega do powierzchni, co zachowuje estetykę gotowania. Jednym z nielicznych minusów jest słaba odporność materiału na metalowe przybory do mieszania. Podczas gotowania odradza się mieszanie metalową łyżką lub widelce.

Podział ze względu na przeznaczenie

Naczynia dzielone są również, ze względu na przeznaczenie na patelnię: typu wok, do grillowania oraz elektryczną. Pierwsza wyróżnia się wysokimi ściankami i niewielką powierzchnią przylegającą do ciepła. Przeznaczona jest do smażenia azjatyckich potraw. Patelnia do grilla posiada charakterystyczną kratkę umożliwiającą odtłuszczanie potrawy i dostęp do świeżego powietrza. Patelnia elektryczna wyprodukowana jest dla osób nieposiadających kuchenki. Wyglądem i zastosowaniem przypomina klasyczną patelnię, jednak posiada własne źródło zasilania.

Patelnia jest nieodłącznym naczyniem towarzyszącym każdemu kucharzowi. Używają jej zarówno profesjonaliści jak i amatorzy. Warto zatem pamiętać, że każda z potraw wymaga używa odpowiedniego rodzaju naczynia. Wszystkie wspomniane wyżej rodzaje patelni możecie kupić m.in. w sklepie porcelana24.















© 2004 - 2024 Herbert Grossfuss Media

Kontakt Tagi