Ponieważ trudno jest sobie wyobrazić dom lub mieszkanie bez takich sprzętów jak piekarnik do kuchni, jego zakup powinien zostać poprzedzony porównaniem różnych dostępnych rozwiązań, aby klient otrzymał dokładnie to, czego potrzebuje.
-
Jaki rodzaj
piekarnik wybrać?
-
Którą technologie zasilania wybrać?
Poniższe wskazówki na temat tego jak wybrać
piekarnik z pewnością ułatwią ułatwią zakup nowego
sprzętu, dlatego też warto, abyś zaczął od zapoznania się z
tymi informacjami.
Jaki rodzaj piekarnika wybrać?
Nowoczesne piekarniki - oprócz swojej
podstawowej funkcji - mogą być wyposażone w wiele rozwiązań,
które ułatwią przygotowywanie potraw oraz utrzymanie sprzętu
kuchennego w czystości. Są to takie udogodnienia jak
samoczyszczenie piekarnika, bezproblemowe przygotowywanie dwóch
potraw w tym samym czasie lub możliwość gotowania na parze. Na co
więc warto się zdecydować, a z czego można spokojnie zrezygnować
i tym samym obniżyć koszty zakupu piekarnika? Pierwszą rzeczą,
którą musisz rozważyć planując tego typu zakup jest to, czy
interesuje cię piekarnik samodzielny (czyli taki, który można
postawić w dowolnym miejscu), czy też wolisz maksymalnie
wykorzystać dostępną w kuchni przestrzeń i kupić piekarnik,
który można zabudować w meblach. Przy takich zakupach warto też
pamiętać o tym, że tak naprawdę większość osób kupuje nowy
piekarnik wtedy, gdy urządza kuchnię od podstaw, przeprowadza jej
remont lub stary piekarnik odmówił już posłuszeństwa i nie da
się z niego korzystać. Tym samym zdecydowanie jest to zakup na
lata, dlatego też najlepiej postawić na markowe rozwiązania, bo
wtedy na pewno spełnią oczekiwania klienta względem jakości
oraz niezawodności.
Wybierając piekarnik do zabudowy można
zamontować go w sposób tradycyjny (czyli pod blatem,
podobnie jak ustawia się piekarnik samodzielny), jak i wybrać
zabudowę wertykalną, gdzie sprzęt znajduje się w pionie (na
przykład pomiędzy dwoma szafkami). Przy takim montażu najlepiej
zawczasu dobrać odpowiedni projekt mebli kuchennych, aby później
nie było konieczności przerabiania konstrukcji,
powodującego dodatkowe koszty. Jeżeli natomiast chodzi o
funkcje i tryby pracy piekarnika, to chociaż nowoczesne sprzęty
wyposażone są w przynajmniej kilka - a nawet kilkanaście różnych
trybów, to i tak większość osób wykorzystuje przede wszystkim
grzanie górne (pozwalające zapiec potrawy od zewnątrz), grzanie
typu góra - dół (uniwersalna opcja, która idealnie sprawdzi się
w zdecydowanej większości przypadków) oraz grzanie dolne
(umożliwiające utrzymanie ciepła przygotowanej potrawy lub
podgrzanie jej od dołu).
Ciekawym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o takie
sprzęty, jest piekarnik kompaktowy do zabudowy, które wiele osób
określa jako połączenie tradycyjnego piekarnika z kuchenką
mikrofalową. Jest to dodatkowa oszczędność miejsca, bo jeden
sprzęt zastępuje dwa różne urządzenia. Dodatkowo ceny takich
piekarników są naprawdę przystępne, szczególnie jeżeli kupuje
się je u zaufanego partnera lub producenta. Takie piekarniki są
również energooszczędne i zajmują mniej miejsca, co z pewnością
docenią właściciele kuchni o mniejszym metrażu. Bardzo dobry i
cieszący się świetnymi opiniami wśród klientów piekarnik
kompaktowy do zabudowy kupisz na stronie producenta
Solgaz http://solgaz.eu/produkt/piekarnik-kompaktowy-sp-34-pm/,
ale jeżeli z jakiegoś powodu preferujesz bardziej tradycyjne
rozwiązania, znajdziesz tam również szereg innego asortymentu.
Którą technologie zasilania
wybrać?
O ile funkcje piekarnika, jego wielkość, design
oraz inne tego typu rzeczy są bardzo istotne, to nie można również
zapominać o tym, z jakiej technologii zasilania będzie się
korzystało podczas korzystania z tego sprzętu. Chociaż osoby
mieszkające na osiedlach bez dostępu do gazu nie mają większego
wyboru i muszą sięgnąć po piekarnik elektryczny, to pozostali
klienci powinni dobrze przemyśleć tę decyzję. Zdaniem
wielu doświadczonych kucharzy, tylko tradycyjny piekarnik
gazowy pozwoli osiągnąć oczekiwane rezultaty związane z
przygotowywaniem bardziej skomplikowanych potraw. Z drugiej strony,
piekarniki elektryczne są prostsze w obsłudze i szybciej się
nagrzewają. Dodatkowo, tradycyjne piekarniki
do zabudowy uważane są za lepsze jeżeli chodzi o
pieczenie ciast, natomiast elektryczne są skuteczniejsze przy
podgrzewaniu potraw. Najlepiej więc na spokojnie porównać
parametry urządzeń branych pod uwagę, a w razie wątpliwości
poradzić się sprzedawcy.